tisdag 30 april 2013

Detta är ett blad av Pilotell alltså. Från den stora samling flygblad från "gatan" i Paris 1870-1871 jag och Gun en gång sökte skänka KB. Men då jag tyvärr var av manskön körde en majoritet mer feministiskt rättrogna över chefen. (Gun räknades inte, kvinna var hon men politiskt vad som kallades "falsk man", ilsken alltså.)  Misstänker dock att det inte så mycket rörde sig om feministisk rättrohet som ovilja att sprida så politiskt olämpliga bilder som dessa från gatan i Paris till publiken. Likadant nu. Vad skulle stipendiespridaren, Svenska akademiens lilla, sig från trotskismen till rätten vara konungsligt fin, upp-pudlande sekreterare tycka? Och vad skulle inte  Dagens Nyheters från att ideellt obetalt redigera Pol Pot till att mot mycket god betalning konstruera liberala ledare åt Bonnier upprört skriva?

Världen är 2013 precis så som mina Kommun-kamrater 1871- Rimbaud, Verlaine, Vallès - då beskrev.

Fast - som går att läsa här - börjar jag tvivla på att jag hinner driva detta projekt till avslut. Smäller nog av innan dess. Men fortsätter. Också denna gång hittade jag ju gott material från den hösten 1870 och de konflikterna våren 1871.


Liten personlig reserapport
Jan Myrdal 130430
Kom just hem från Paris. Denna gång var jag ensam. En arbetsresa. Men naturligtvis också ett återvändande. Och en uppgörelse.

torsdag 11 april 2013





FREDEN OCH DEN KOREANSKA ATOMBOMBEN


Detta var då under Koreakriget 1951 Pentagons våta dröm. Atombomben över Moskva. Bilden ur Colliers nummer om det kommande kriget. Den gången hejdades dessa Förenta staternas världsherreväldeplaner dels av vår dåvarande världsomspännande fredsrörelse - fördömd i Sverige av atombombsfanatiker som Tingsten - dels av att Förenta staterna inte längre var ensam om kärnvapen och dels av den koreanska fiolkarmén och de kinesiska frivilliga. Nu är Förenta staterna svagare, än mer papperstigerartad. Men klorna deras finns och världsherraväldedrömmen likaså.
 ------------------------------------------
Nu hojtar journalister och kommentatorer i våra officiella och officiösa svenska medier om Demokratiska Folkrepubliken Korea och atombomben. De hojtar lika högt som de teg avgrundsdjupt när Förenta staterna genomförde bakteriekriget mot Korea och Kina. Det är inte konstigt. Till sådant är de avlönade.