fredag 22 mars 2013


    ANDRA BILDER FRÅN KAMBODJA




Det var på kvällen i går, den 21 mars 2013, som den döde Ieng Sary kremerades inför de många sörjande i Malai, Banteay Meanchey-provinsen i nordvästra Kambodja.

    Om detta finns mycket i särskilt sydostasiatiska medier. Men jag har inte sett något  i svenska medier. Det är inte märkligt; de är följsamt officiella och en rapport från Malai vore dem politiskt olämplig. Ty i ceremonien deltog tusentalet (efter Bangkok Post) sörjande, inte bara släktinga och vänner utan politiska kamrater och därtill  medarbetare från Demokratiska Kampucheas (Pol Pot alltså) tid. Guvernören i Pailin, Y Chhiengh, en mångårig kamrat från DK:s armé,  tände bålet.

måndag 18 mars 2013

Det svenska 60-talet i sitt sammanhang.


I Umeå var det diskussion i Folkets Hus på morgonen den 15 mars 2013 mellan Mats Jonson, Carl Johan de Geer och mig om det svenska sextiotalet. Den kommenterades i pressen. (Se http://www.vk.se/820986/maktlosa-nar-myrdal-fick-upp-farten). Denna diskussion på Umeå Folkets Hus om det radikala sextiotalet i Sverige var i princip mycket viktig. Men frågorna stora och tiden - 45 minuter - knapp. Alltså var det svårt att resonera så tankarna nådde publiken. Anders Sjögren avslutade därför sitt sympatiska referat med orden:
   
"När samtalstiden går mot sitt slut tar Mats Jonson upp frågan om den totala yttrandefriheten och hur han - rätt eller fel - tycker sig ha sett att den numera naggas i kanten från vänster. Hans exempel är diskussionerna om Tintin, Lilla hjärtat och rondellhundarna. Myrdal tar sig ivrigt an frågan och börjar tala om Mark Twain ..."
***************************************************************************************

Men här först visar jag en bild innan jag går in på diskussionen. Ty ingen bör glömma vad 50-talet hade varit i våra länder. Det var den Tingstenska tiden. 



Det var mot detta med krig, idealitet och fin-i-kanten-konst vi på sextiotalet i Sverige som i andra länder organiserade oss konstnärligt, politiskt och kulturellt!
 *************************************************************************************

måndag 11 mars 2013

SÄTT DEM I GAPSTOCKEN!
BIND DEM VID SKAMPÅLEN!

Den 3 mars 2013 stod på Sveriges Radios hemsida : ”Dokumentären CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige som skulle ha sänts söndag 3 mars kommer att sändas vid ett annat tillfälle.” Sveriges Radios ansvariga hade på vanligt svenskt sätt drabbats av byxångest. Tingstens lärjungar och meningsfränder hade inte bara gått de vanliga svenska baktrapporna utan varit ute i pressen och larmat.

Man håller sig för näsan ty naturligtvis visste också de att Herbert Tingsten varit ordentligt insyltad i Förenta staternas dåtida krigföring.

söndag 3 mars 2013

APROPÅ EFTERMÄLET MITT.



Detta tecknade Gun Kessle 1967 till min moralitet ”Redaktör Antonsson söker eftermäle”. Bilden är typisk Kessle, inte bara bra utan tecknad med baktanke. Texten är också den bra. Läs den. Men naturligtvis passar bilden nu också mig. Blir ju 86 och bör snart vara död. Borde kanske redan börja söka ordna med eftermälet mitt.


Man säger mig att hela det bibliotek Jan Myrdalsällskapet nu flyttat hit till Varberg någon gång i höst skall vara på plats. Fyra våningar med böcker – och tidskrifter. Affischer, tryck och klipp därtill. Förra vintern packades allt ned i lådor, hus för hus, rum för rum, hylla för hylla. Det var P. A. Skansen som skickligt och noga i Björkviken mätt, organiserat och bokfört allt. Vänner packade, bar och körde det hela hit i lastbilar. Så kan nu allt packas upp och ställas in på rätt ställe. 

Men för att bli användbart som arbetsbibliotek för mig måste jag nu själv detaljsortera på mitt sätt. Lokalerna är ju andra här med andra rumsperspektiv. Gör jag det kan jag sedan vid behov gå längs hyllorna och direkt hämta ut vad jag behöver. Jag behöver inte ens blunda för att se framför mig var jag i texten strukit för och på eftersättsbladet skrivit in hänvisning till just det eller det som nu blivit relevant. Volymen hoppar fram ur hyllan och ropar till mig.